Energie

Algemeen

De energietransitie vormt een enorme uitdaging voor onze samenleving, economie én leefomgeving. de gevolgen van de energietransitie zullen ook zijn weerslag hebben op ons landschap en onze leefomgeving en de openbare ruimte. De vraag naar elektriciteit neemt fors toe door onder andere de toename van elektrische voertuigen, elektrische verwarmen middels warmtepompen en de elektrificatie van de industrie. De beschikbaarheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie is essentieel voor onze economie en onze manier van leven. De door windturbines op zee opgewekte elektriciteit moet naar het binnenland worden getransporteerd. Aardgas zal, op termijn, vervangen worden door elektriciteit, waterstof en groen gas. Er komen nieuwe opslagsystemen voor elektriciteit en warmte om de duurzaam opgewekte energie op te slaan voor perioden dat er veel aanbod is en weinig vraag. Dat betekent dat de vraag en aanbod meer in balans met elkaar moet zijn. Lokaal opgewekte energie zal via energiegemeenschappen veel directer worden gebruikt door lokale afnemers.

Dit nieuwe energiesysteem is ook een ruimtelijke opgave, Dit naast de grote druk die er al ligt op onze schaarse ruimte. De netbeheerders Enexis en Tennet zijn bezig met het verzwaren en verbeteren van hun elektriciteitsnetten. In Leudal komen er twee keer zoveel laagspanningstrafo's bij en 300 km kabel.  De middenspanningsstations worden uitgebreid en Tennet gaat een nieuw hoogspanningstrace aanleggen tussen Eindhoven en Maasbracht. Ook komen er steeds meer laadpalen voor elektrische voertuigen te staan in de openbare ruimte.

Samen met de gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonk werken we aan een regionale visie voor een nieuwe energiesysteem. Dit zal uiteindelijk een nieuw programma vormen in het kader van de omgevingsvisie. Het zelf opwekken van energie middels wind, zon of groen gas levert daarbij een bijdrage aan de leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie voor onze inwoners en bedrijven. De energiegemeenschappen die we per kern gaan oprichten spelen daar een belangrijke rol in.

De gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonk hebben met Enexis als de eerste gemeenten een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Enexis om de uitbreiding van het elektriciteitsnet te versnellen.

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2024 08:44:05 met de export van 11/14/2024 08:36:49